top of page

Γλωσσολογισμοί 

Αρχίζοντας το blog είχα in mind να γράψω δυό λόγια για την γλωσσολογία, το αντικείμενο σπουδών μου, περνώντας όμως ο καιρός μου έφυγε αυτή η «ανάγκη» γιατί σκέφτηκα πως είναι πολύ πιο σημαντικό να ξέρεις τι ΔΕΝ είναι και τι δεν αποδέχεται η επιστήμη της γλωσσολογίας. Θα μου πεις, πως ποσώς σε ενδιαφέρει να μάθεις τι είναι, πόσο μάλλον τί δεν είναι η γλωσσολογία, εγώ κλασσικά θα σου πω το εξής «όταν πήγες σχολείο έμαθες για το κλάσμα, το δεκαδικό, την εξίσωση, άλγεβρες, τριγωνομετρίες κλπ. για την γλώσσα που μιλάς και καθημερινά κόβεις και ράβεις στα μέτρα σου δε σε ενδιαφέρει να ξέρεις πέντε αλήθειες ή μάλλον τι απ' όσα ακούγονται είναι ψέματα;»

 

Σταχυολογώντας, λοιπόν, (για να το παίξομεν και μορφωμένοι, να μη λέτε!) θα αναφέρω μερικές «λαϊκές δοξασίες» από τις πόσες που κυκλοφορούν, δε θα επιχειρηματολογήσω φυσικά, γιατί εδώ δεν είμαστε για να κάνουμε «μάθημα».

 

Ξεκινώντας λοιπόν, το δύσκολο τούτο έργο, την κατάρριψη των γλωσσικών μύθων, όπως αυτοί λέγονται, που σαν χολέρα εξαπλώνονται, ωσάν μαγικά γιατροσόφια, που όλοι μετ' ευχαριστήσεως καταπίνουν! (ότι ακολουθεί δεν είναι δικές μου ιδέες, είναι απόψεις ΕΠΙΣΤΗΜΩΝΩΝ και ετών και δεκαετιών ΕΡΕΥΝΑΣ και μην ακούσω καμιά βλακεία αλλιώς για τον πονόδοντο θα σε στείλω στον χασάπη ή στον ηλεκτρολόγο, που 'χει και πένσα!)

 

  • ο γλωσσολόγος ΔΕΝ είναι μεταφραστής για να χρειάζεται να ξέρει πολλές γλώσσες, το να μελετήσει μια εξωτική, άγνωστη, νεκρή γλώσσα δεν προαπαιτεί την γνώση της, η γνώση της είναι καθαρά θέμα προσωπικό, υποβοηθητικό! μια φοβερή παρομοίωση φαίνεται στην φράση της Lynne Murphy, ‎"Asking a linguist how many languages they speak is like asking a doctor how many diseases they have." (το να ρωτάς έναν γλωσσολόγο πόσες γλώσσες μιλά είναι σαν να ρωτάς έναν γιατρό από πόσες ασθένειες πάσχει.)
     

  • ο γλωσσολόγος ΔΕΝ είναι κατά κύριο λόγο φιλόλογος, το ότι τυχαίνει στην Ελλάδα, και μόνο, ο κλάδος αυτός να είναι στο πλαίσιο της φιλολογίας δεν είναι ο κανόνας προφανώς! οι λόγοι; πολλοί και διάφοροι, κυρίως συμφέροντα...οπότε μη ξανακούσω κανέναν να μου λέει γιατί δε κάνω ιδιαίτερα, θα συφιλιάσω!!
     

  • ο προφορικός λόγος δεν είναι υποδεέστερος του γραπτού, μη ξεχνάμε πως προϋπήρξε μερικούς αιώνες πριν το γραπτό, κι όχι, όσα σαρδάμ, κι όσο «άναρχος» κι αν είναι, εξακολουθεί κι είναι πολύ μπροστά λέμε! γιατί; για προσπάθησε να βάλεις σε ένα χαρτί ΑΚΡΙΒΩΣ όοοοοτι λες, με τις παύσεις, τα σαρδάμ και τις αλλαγές του τόνου στη φωνή, τις χειρονομίες, τις εκφράσεις του προσώπου και μετά δώστο στο συνομιλητής σου και δες αν θα καταλάβει όσα θα καταλάβαινε αν του τα έλεγες στο μπιρι-μπιρι, ούτε τα μισά να 'σαι σίγουρος, δε σου λέω για το πόση ώρα θα σου πάρει... άααστο αυτο! 
     

  • όοοοοοχιιιι κανένα αλφάβητο ΔΕΝ είναι προσευχή σε κανένα θεό ή δαίμονα, κανέεεεεενα όμως! εκτός αν αρχίσεις να τα λες αυτά πολλές φορές μπροστά μου, τότε ΝΑΙ έναν δαίμονα σου εγγυώμαι πως θα τον δεις στα σίγουρα!
     

  • η ορθογραφία (οποιασδήποτε γλώσσας) ΔΕΝ είναι κανά επτασφράγιστο συμβόλαιο με το διάολο που αν αλλάξεις κάτι η γη θα πάψει να κινείται. Μια ριμάδα σύμβαση/συμφωνία είναι που κάνανε κάποιοι μερικά χρόνια (αιώνες) πριν από μας, και μη νομίζεις ότι το έκαναν για να σου κάνουν τη χάρη, για την παρτάρα τους και τα συμφέροντά τους τα έκαναν όλα, όχι που θα έπαιρναν και την άδειά σου! 
     

  • όχι ΔΕΝ υπάρχουν «φτωχές» ή «πλούσιες» γλώσσες, χώρες ίσως, άνθρωποι σίγουρα, γλώσσες όμως αποκλείεται! κάθε γλώσσα έχει τα δικά τις καλά, ωραία και δύσκολα, άσχετα αν εμείς δε ξέρουμε τη τύφλα μας για την ουσία της κάθε γλώσσας που με ευκολία κρίνουμε!
     

  • όοοοοσο δύσκολες ή κλασσάτες ή αρχαίες ή ακόμα πιο αρχαίες (σε φάση ανύπαρκτες) λέξεις κι αν χρησιμοποιείς αυτό ΔΕΝ σε κάνει εξυπνότερο ή καλύτερο (τερο), ψωνιότερο σίγουρα... αχνοφαίνονται και κάτι κόμπλεξ πίσω στο βάθος παρέα με τους Α(κ)τρείδες.
     

  • η ελληνική γλώσσα ΔΕΝ είναι μητέρα καμίας γλώσσας, αδέρφι της λατινικής είναι για να σε κατατοπίσω. Κι οι δυό τους παιδιά της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών και μπατζανάκης της τοχαρικής. Όχι εντάξει το γ@μ*σ@, μπλέξαμε τα μπούτχια μας με τα σόγια! in fact δεν έχω ιδέα τι της είναι της τοχαρικής!
     

  • η ελληνική ΔΕΝ είναι συνώνυμο της φιλοσοφίας ή καμιάς επιστήμης ή αρετής, το ότι έτυχε κάποιες ιδέες, απόψεις, θεωρίες να διατυπωθούν από Έλληνες είναι τυχαίο, όσο τυχαίο είναι ότι οι φιλόσοφοι τότες είχανε δουλάρες και φουσκοτσέπηδες πατεράδες κι όλη μέρα μπορούσαν να το φιλοσοφούν! (ως αντίστοιχο σκέψου κάποια επιστήμη που ξεκίνησε από έναν άλλο αρχαίο λαό, ας πούμε άλγεβρα και γεωμετρία, δεν άκουσα κανέναν να λέει τίποτα για την αρχαία βαβυλωνιακή ή αιγυπτιακή πόσο φοβερές γλώσσες είναι κι ότι μεταφέρουν ιδέες και νοήματα κλπ κλπ.... ντροπήηηηη να είμαστε προκατειλημμένοι!)
     

  • τα greeklish ΔΕΝ καταστρέφουν καμία γλώσσα, μιας κι είναι φαινόμενο που παρατηρείται και σε άλλες γλώσσες, οοοο ναι, και φυσικά δεν έχει ορθογραφημένα και ανορθόγραφα greeklish, αυτό ομολογώ πως είναι από τις μεγαλύτερες βλακείες που ακούω συχνά-πυκνά, αααα και μη το ξεχάσω! τα greeklish ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΔΕ ΜΙΛΙΟΝΤΑΙ ειναι γραπτή αναπαράσταση, βέβαια να πω την αμαρτία μου έχω τρομερή περιέργεια να τα δω και «μιλημένα» (χαχαχαχα)
     

  • τα pc-ιά ΔΕΝ καταλαβαίνουν από γλώσσες! ότι είναι για το pc το 0 και το 1 είναι και το <ρ> με τη δασεία! απλά ένας χαρακτήρας με κάποια κωδικοποιημένη πληροφορία. Κι όχι κανένας τρελός κινέζος δε προσπαθεί να «μάθει» τα pc αρχαία, τώρα αν κάποιος σχιζοφρενείς στη Κίνα ή στο Κέιμπριτζ έχει βάλει κάτω το pc με τον Τζάρτζανο δε το ξέρω....τα προσωπικά τους δε με αφορούν, για να λέμε και του στραβού το δίκιο!
     

  • εεεεε εσείς οι γέροι ακούτε; εμείς οι νέοι καταστρέφουμε τη γλώσσα επειδή είμαστε υπεργαμάτοι και συνεννοούμαστε φτιάχνοντας καινούριες λέξεις και χρησιμοποιούμε δημιουργικά τη γνώση της γλώσσας μας εφαρμόζοντάς την όπου μας γουστάρει και το φοβερό ξέρεις ποιο είναι; ότι μεταξύ μας καταλαβαινόμαστε πλήρως ακόμα και αν ακούμε κάτι πρώτη φορά! πόσο χαζοί μπορεί να είναι αυτοί οι αμόρφωτοι νέεοι.... τσ τσ τσ.... τι κι αν οι καημένοι ξέρουν μόνο 600 λέξεις οι οποίες είναι όλες brand f@*king new! ψιτ, γλώσσα δεν είναι μόνο το έντυπο λεξικό, in fact το λεξικό είναι η «γλώσσα» μιας άλλης φάσης/εποχής.
     

  • και εννοείται πως τα ελληνικά έχουν (ΔΕΝ) τουλάχιστον 6 εκατομμύρια λέξεις βεβαίως βεβαίως!! εεε μας δάνεισαν οι γείτονες μωρέ κανά 5άρι μύρια, είναι trend της εποχής άλλωστε, να δανείζεσαι και να σφετερίζεσαι!
     

  • αφού σε συμπαθώ, γιατί μου λες βλακείες ότι η γλώσσα με τον καιρό «χαλάει»,  «καταστρέφεται», πας καλά; τι είναι ρε συ; τυρί και ψωμί για να μουχλιάσει ή γάλα για να βρωμίσει; αλλάζει ναι! και προς το καλύτερο ότι κι αν λες, όπως κάνουν όλες οι γλώσσες επί γης! όπως κάνεις και εσύ ο ίδιος ως άνθρωπος, τώρα αν πρόσφατα έπεσες στα ναρκωτικά, λήστεψες τράπεζες, σκότωσες το μπατζανάκη του αδελφού της Μαριγούλας, δε θέλω να σε πληγώσω αλλά σίγουρα δεν είσαι το μέτρο σύγκρισης!

 

Οκ μπορεί να μην σταχυολόγησα ακριβώς... αλλά σίγουρα τα είπα όλα και έφυγα! (όχι ακόμα σε 2 λεπτάκια όμως σίγουρα). Και επειδή όπως είπα, τα παραπάνω δεν είναι ιδέες που κατέβασε το δικό μου το νιονιό (και εννοείται πως είναι λέξη που υπάρχει στο λεξικό!) δεν τίθεται τίποτα υπό διαπραγμάτευση ή συζήτηση (όχι τίποτα άλλο αλλά για να αποφύγουμε τους θεούς και κυρίως του δαίμονες που είπαμε παραπάνω... μη κάνω πίεση από τώρα, στα 20 μου δε λέει!) Όλα αυτά, είτε μας αρέσουν είτε όχι είναι επιστημονικές αλήθειες που υποστηρίζουν έλληνες και ξένοι ερευνητές γλωσσολόγοι με μεγάλο αριθμό μελετών τα τελευταία πολλά, πάρα πολλά χρόνια.

 

Προσοχή όμως! το ότι κάποιος φέρει έναν τίτλο ή μια ιδιότητα δεν σημαίνει πως μόνο αυτός έχει δίκιο ή ότι είναι αλάνθαστος, μόνο και μόνο επειδή τα όσα λέγει ευλογούνε τα γένια μας. Όλοι ξέρουμε πως υπάρχουν καλοί γιατροί και κομπογιαννίτες γιατροί, έτσι λοιπόν για να είμαστε σίγουροι, για κάτι που διαβάζουμε από κάποια «φίρμα» του εκάστοτε χώρου κάνουμε δύο πραγματάκια (α) μαθαίνουμε κατά πόσο είναι αποδεκτός από τον χώρο του αυτός και οι απόψεις του (β) διαβάζουμε, διαβάζουμε, διαβάζουμε και διασταυρώνουμε ΠΑΝΤΑ και τα πάντα! (όπως καμιά φορά παίρνουμε δεύτερη γνώμη από κάποιον γιατρό για κάτι) 

 

Μη φωνάζεις, δε πέρασαν τα 2 λεπτά ακόμα! Ορίιιιιστε, τώρα τέλειωσε ο χρόνος μου, και νιώθοντας πιο ήσυχη που τα μοιράστηκα όλα αυτά μπορώ να πάω να διαβάσω! Ααααα και το βασικότερο, μακριά από τους αρχαιολάγνους τεκνά μου!!! 

 

 

 

 

bottom of page